Schade auto verkopen?

U
h
Z

Sloopauto verkopen

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

De waarde van je schadeauto achterhalen? Zo werkt het

Je bent betrokken geweest bij een aanrijding en je auto is flink beschadigd. Erg lastig en zeker niet iets waar je met een krap budget op zit te wachten, maar lang erbij stilstaan heeft geen zin. Want, wat doe je daarna, hoe zorg je ervoor dat de auto weer gerepareerd wordt? Eigenlijk begint het allemaal met een goede verzekering en hoe dat precies werkt, vertellen we hier.

Schadeprijs auto

Juist omdat een ongeluk in een klein hoekje schuilt, is het belangrijk dat je je auto goed laat verzekeren. Wanneer je auto nu betrokken is geweest bij een aanrijding, is de eerste stap om na te gaan wie er verantwoordelijk was voor de aanrijding en dus opdraait voor de kosten. Daarna is het uitkijken naar waar en hoe de auto gerepareerd zal worden. Er kunnen dan 2 dingen gebeuren:

  • Bij kleine schade dat makkelijk gerepareerd kan worden, stuurt de verzekeraar je naar een monteur. Hier wordt een soort begroting gemaakt van de onderdelen die vervangen moeten worden en hoeveel uren aan reparatie dat gaat kosten. Pas wanneer de verzekeraar het eens is met deze begroting, kan je instemmen met reparatie. Het bedrag krijg je dan van de verzekeraar vergoed.
  • Is de schade veel groter, dan stuurt de verzekeringsmaatschappij een schade – expert, die een schatting gaat maken van de schade (reparatiekosten). De bedoeling is dat je dit bedrag dan uitgekeerd krijgt. Wat deze schade – expert ook moet doen, is de schadeauto waarde auto berekenen. Hiervoor wordt gekeken naar de koerslijst, de leeftijd van de auto, ingebouwde accessoires, de kilometerstand, enz.

In het laatste geval kan het ook gebeuren dat na evaluatie blijkt dat de reparatiekosten hoger liggen dan de autowaarde van de schadeauto. Hier wordt je auto dan total loss verklaard en moet de verzekeraar je een vergoeding geven op basis van de waarde van de auto, voordat het schade had opgelopen.

Waarde schadeauto

Je auto is dus beschadigd en volgens de verzekering moet je een bepaald bedrag aan vergoeding krijgen. Afhankelijk van hoe groot de beschadiging is, krijg je vergoeding voor reparatie of aanschaf van een soortgelijke auto.

Echter zijn er ook mensen die vinden dat reparatie geen zin heeft, bijvoorbeeld als de auto van een bepaalde leeftijd is of wanneer reparatie meer kost dan de auto op dat moment waard is. Wat men dan meestal doet, is proberen de auto te verkopen. Tegenwoordig is dat niet meer zo moeilijk. Een hele handige manier is online verkoop, waar je je autogegevens neerzet en binnen enkele uren een bod krijgt. Zo is de auto meestal binnen een week al verkocht.

Natuurlijk kan je ook naar de sloperij gaan of bij bedrijven kijken die schadeauto’s inkopen. Ben je erg goed in onderhandelen, dan kan je ervoor kiezen de schadeauto zelf te verkopen aan particulieren. Je zou de auto dan in zijn geheel kunnen verkopen of de bruikbare onderdelen ervan. Om deze redenen is het belangrijk dat je weet wat de schadeauto nog waard is. Behalve de monteur die ernaar komt kijken, kan je ook een aantal verschillende online calculators raadplegen daarvoor.

Tot slot

Schade aan je geliefde auto is helemaal niet prettig, maar wanneer het eenmaal is gebeurd, is het zaak dat je de juiste stappen neemt. Ga je het laten repareren of is het beter de auto van de hand te doen. Kijk daarvoor naar factoren als de restwaarde van de auto, reparatiekosten, uitkering van de verzekeraar, enz.

Schadeauto waarde
Waardeer deze pagina