Schade auto verkopen?

U
h
Z

Auto total loss verkopen

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

Een auto total loss verkopen? Zo werkt het

Omdat een auto op verschillende manieren beschadigd kan raken, heb je dat autoschade in 3 categorieën kan worden verdeeld: kleine schade dat door een monteur kan worden nagekeken, grote schade waar een schade – expert nodig is en waar de reparatiekosten behoorlijk kunnen oplopen en situaties waar je auto total loss verklaard wordt. Maar wat is nu precies een total loss auto en hoe kan je zo een auto verkopen?

Wanneer is een auto total loss?

Wanneer je betrokken bent geweest bij een aanrijding en de auto was verzekerd, dan komt er meestal een schade – expert langs om te kijken hoeveel reparatie er nodig is en wat dit gaat kosten. In sommige van deze gevallen wordt de auto total loss verklaard. Een auto kan op 2 manieren total loss zijn:

  • Technisch total loss. Bij dit type total loss is het technisch gezien niet meer mogelijk om reparaties te doen aan de auto. Denk aan gevallen waar het chassis of de carrosserie zodanig beschadig zijn, dat je niet meer kan repararen of vervangen. Technisch total loss komt meestal ook voor wanneer de auto brand – en waterschade heeft opgelopen.
  • Economisch total loss. Economisch total loss heeft te maken met de waarde van je auto. De schade – expert is langsgeweest en gaat hij na wat de je zal moeten uitgeven aan reparatie, wat de auto nog waard is (restwaarde) en welke waarde de auto voor de schade had (dagwaarde). Als blijkt dat reparatiekosten hoger zijn dan dagwaarde minus restwaarde van de auto, dan wordt het economisch total loss verklaard. Je kan dus wel repareren, maar economisch gezien komt dat niet voordelig uit.

Heb je pech dat je auto total loss verklaard is, dan moet je het hebben van de verzekering. Zorg er dus voor dat je altijd een autoverzekering laat afsluiten. Maar ook hier moet je goed opletten. Niet elke verzekering keert namelijk uit bij total loss. Een WA verplicht gaat niet uitkeren wanneer jij de veroorzaker van het ongeluk bent. In het andere geval moet je de schade gaan verhalen op de verzekeraar van de veroorzaker. Een WA plus vergoedt alleen wanneer het gaat om total loss schade door storm, hagel, overstromingen, brand of vandalism, terwijl een All Risk in alle gevallen uitkeert. De vraag is nu, wat krijg je precies uitgekeerd en in welk geval mag je de auto verkopen?

Total loss auto verkopen

Volgens de Nederlandse wetgeving mag een auto die technisch total loss is verklaard niet meer gebruikt worden. Je zal in dit geval de auto moeten afstaan en krijgt een vrijwaringsbewijs. Hiermee ga je naar de verzekeringsmaatschappij om de verzekering te beëindigen. Bij een technisch total loss krijg je van de verzekeraar de dagwaarde van je auto. De dagwaarde total loss auto berekenen is niet zo makkelijk, daarom dat de hulp van schade – experts wordt ingeroepen.

Is je auto economisch total loss verklaard, dan kunnen de volgende dingen gebeuren:

  • Je blijft de auto (met schade) gebruiken
  • Je laat de auto repareren. Hiervoor krijg je van de verzekeraar een bedrag gelijk aan de dagwaarde van je auto minus de restwaarde.
  • Je verkoopt de auto aan een garage of sloperij die verbonden is aan de verzekeraar. In dit geval krijg je dan de dagwaarde plus restwaarde van je auto.

Natuurlijk kan je ook overwegen om de auto zelf te verkopen of uit elkaar te halen en de onderdelen apart te verkopen, maar dit kan niet altijd. Bij sommige verzekeraars wordt in hun polisvoorwaarden namelijk opgenomen dat je bij total loss afstand moet doen van je auto. In deze gevallen kan je je auto niet zelf gaan verkopen.

Tot slot

Dat je auto total loss is verklaard, is natuurlijk erg vervelend, vooral als je bij technisch total loss afstand moet doen ervan. Je zit dan zonder vervoer! Zorg er daarom voor dat je altijd een goede autoverzekering neemt en de polisvoorwaarden in verband met total loss goed doorneemt.

Auto total loss verkopen
Waardeer deze pagina